Jom sAMa2

Mekasih Jalan2 Kat Sini

31 January 2012

Kagum Giler Aku | Farah Lee

Assalamualaikum & Selamat ptg..

cuaca di Kota Bharu hr ni ujan sekejap2..dan dijangka akan b'larutan sehingga mlm..wah!!!!cam p'keje metrologi lak..kihkihkih..hr ni ck blogwalking mne2 belog y dh menarik jari ck utk kelik ke blog diorg..baca punya baca, scroll punya scroll t'jumpe la nama ni Farah Lee ..

cam pernah dgr kn nama tu??jgn wat muke t'kejut cmtu..yup..blog tu mmg kepunyaa Farah Lee (Mrs Ally Iskandar) tp rsanye dia dh lma xupdate blog..y ck tgk,last december entri dia..bg ck y br p'tma kali smpai di belog beliau, ofkos la kelik satu2 entri dia..ada 1 entri farah y wat ck t'gaman..tetang cara utk menjauhkan diri dr CINTA..percaya x??korang blh bca sndiri kat belog dia..kat sini ck sempat copy entri farah..hope dia halalkn..

Bagi mereka yang pingin menjauhkan diri dari cinta,  kerana khuatir terjebak dengan maksiat dan zina,  saya lebih suka menggunakan pendekatan ini. Ianya memerlukan tiga process yang boleh dilakukan oleh mereka untuk meninggalkan sesuatu amalan.

1. Mengurangkan
Anda boleh mengurangkan masa anda berhubung dengan pasangan anda itu. Bak kata lain, jangan terlalu kerap in contact with each other (cehh, cakap omputih gitu). Tahan diri daripada call or message tentang benda-benda yang remeh. Bila perlu atau 'terlalu' rindu sahaja anda contact dia. Mungkin mula-mula sehari sekali, then seminggu sekali, then sebulan sekali, then then then..

2. Meninggalkan
Selepas 'then then then..', anda mungkin sudah kuat dan bersedia untuk meninggalkan cinta manusia itu. Jadi mohon kekuatan Allah untuk anda tinggalkan pasangan anda itu. Bak kata orang, clash cara baik. Niat anda baik, maka Allah akan memberikan yang lebih baik untuk anda. Jika pasangan anda tadi memang jodoh anda, mustahilkah suatu hari nanti anda akan bercinta semula dengannya atas cinta yang suci? Tiada yang mustahil bagi Allah.

3. Menjauhkan
Selepas anda sudah meninggalkannya, sentiasalah berdoa kepada Allah supaya dikuatkan hati anda setiap saat. Ingat, syaitan telah berjanji untuk menyesatkan keturunan Adam. Dia tak akan duduk goyang kaki saja melihat perubahan baik anda itu. Jadi sentiasalah berwaspada dengan bisikan syaitan. Jadi jauhkan diri anda dari terjebak dalam cinta manusia lagi seperti menundukkan pandangan dan menjaga kehormatan diri.
  
"Habis, kalau kami tak berusaha menegakkan cinta itu atau tidak berusaha mencari cinta, macam mana kami nak ketemu cinta kami?"
  
Mungkin ini yang selalu bermain di minda anak muda mudi yang senang dikikis oleh sang Syaitan. Usah khuatir sayang, anda hanya perlu berpegang pada kata-kata kekasih Allah ini,
  

Sabda Rasulullah s.a.w, "Barangsiapa yang jatuh cinta, kemudian dia mampu menyembunyikannya, menjaganya dan bersabar serta sentiasa berdoa kepada Allah, maka Allah akan mengampuni orang tersebut dan memasukkannya ke dalam syurga".

Anda akan bertemu cinta yang suci suatu hari nanti sekiranya anda mendahulukan cinta Illahi.
AllahuAlam :) 

dia punya entri byk y best2 tk di baca..hope lps ni akan ada entri seterusnya dr beliau..daaaaaaaaaaaaaaaaaa..


p/s:so cmner korang rsa??kalo ck,ck rsa mmg the best la.."tepuk dada tanya selera ko sndiri la ck oiiii..."

-SyaZiah2105-
2.17pm

aDianiez-GiveAway

jom join..mne tau kut2 ada rezeki..
blh mkn kepci (KFC) free..
kelik je kat SINI

-SyaZiah2105-
12.17pm

30 January 2012

Uji Konsentrasi Korang

assalamualaikum & selamat ptg..


tgh stress sal keje ke??pe kata jom relax2 kn otak korang jap dgn jwb soklan y sgt2 simple ni..gud luck!!!!!


SILA JAWAB SECARA SPONTAN


Menguji sejauh mana konsentrasi kita.:)


-Jawab spontan tau, jgn byk fikir,
-Baca satu demi satu,
-Concentrate!!
-Oke KITA MULA!! :




Permainan konsentrasi warna :


1. Kertas A4 apa warna dia ?


2. Asap warna dia ?


3. Tisu warna dia apa ?


4. Lembu minum apa ?


y jwb SUSU, konsentrasi anda t'ganggu sbb lembu minum air..hihihi


NEXT!!!


1. Rambut anda kaler apa ?


2.Tulisan ini warnanya apa ?


3. Jalan raya warnanya apa ?


4. Kelawar tidurnya bila ?


y jwb MALAM, ertinya konsentrasi anda t'ganggu sbb kelawar tidur siang hari.


OKE NEXT!!!!!!


1. Warna Cendol apa ?


2. Daun kelapa warnanya apa ?


3. Warna bagi kebanyakkan rumput ?


4. Harimau makan apa ?


y jawab RUMPUT tu salah sbb harimau makan daging..


p/s::camner??semua btl ke??kalo semua btl maknanye konsentrasi anda xt'ganggu cam ck..ck mmg slh terus jwn semua soklan no4..konsentrasi t'gangu..hahaha..


-SyaZiah2105-
4.21pm

29 January 2012

Sedikit Pun Xde Niat Camtu

Assalamualaikum & selamat ptg..

hr ni,ore cukup t'rasa hati..xtau knp..nk explain pun org tu xnk dgr dan semuanye di balas dgn hinaan dan ayat MENYUSAHKAN..xpe la..so hope bila org tu bca ni org tu akan fhm..ore xde niat sikit pun nk myusahkan org tu dgn apa y b'laku hr ni..xpernah t'lintas sikit pun utk m'yusahkan sape2..

ore ingt ia akan smpai seperti biasa2 je tanpa sebarang masalah..sama seperti surat2 y lain..apa y ore blh bgtau,kalo ia adalah satu perkara y meyusahkan rasanye baik biarkan aje ia t'peruk di sana dlm bangunan kaler merah putih biru itu..biar la rahsia terus t'sembunyi di sana..

-SyaZiah2105-
6.05pm

"Giveaway Suka Suka"

NK JOIN??
KLIK SINI

bukan susah pun terma & syarat2nye..
guna ujung jari pun blh..
ye la, bkn ke kelik2 kat mouse tu guna ujung jari je..
hihihi..
pe2 pun..
GUD LUCK to ME..

-SyaZiah2105-
5.05pm

'HAPPY BIRTHDAY GIVEAWAY 2012'


dh agak lama xjoin GA ni..
so kali ni ck ambik bahagian..
mne la tau kut menang ke..
pe2 pun tu xpenting..y penting blh eratkan pshabatan di kalangan blooger..

this is my wish..
SELAMAT HARI KENAL DUNIA

iklan sampingan::
'SAYA SOKONG PENYUSUAN IBU'
(walaupun blom jd ibu..kihkihkih)

-SyaZiah2105-
11.27am

26 January 2012

Henpon Rusak???

Assalamualaikum & Selamat Tengah Hari

tgh wt pe semua??masih dlm mood b'cuti ke??best la korang y masih b'cuti tu..ck dh 2hr masuk keje..esok cuti lg..knp cuti??mmg kelantan cuti hr jumaat la..hihihi..ck nk tnya korang..kalo xde henpon agak2 korang blh idup x??opsss mmg blh idup cuma otak tu duk asyik fikirkn henpon la kn..

ekceli henpon skrg ni dh jd 1 keperluan dan bknnye kehendak lg..ceeeee masuk subjek Kemahiran Hidup lak..ingt zaman sekolah2 dulu..bila cikgu tnya soklan keperluan n kehendak, ambik msa pjg tul nk jwb..hahaha..

bg ck lak,mmg henpon ni dh jd 1 keperluan..ye la,sng nk cr sesorg (bak kata ck, nk cr org idup susah kalo xde henpon tp kalo nk cr org mati sng je,p kubur pasti jumpe..hehehe)..nk tau kat mne..skrg ni setiap umah sekurang2nye kna ada 1 henpon..henpon umah a.k.a fixed line dh rmai y xguna..y ada pun just utk smbung line tenet je..

dh pjg ni ck melalut..apa y ck nk bgtau sbnarnye henpon ck xrusak tp charger dia y rusak..so bila charger rusak, secara otomatik henpon pun rusak gak la kn..ye la cmner nk charge henpon kalo charger rusak..mls laaa nk p beli y br..kalo beli mesti dh xsma cam y asal..dh msuk thn ke-3 ck guna henpon ni..henpon pe??Sony Ericsson je..beli on 31st August 2009..kondisi henpon masih dlm keadaan oke..

smlm duk tgk sms, henpon bg warning y beteri dh lemah..pas blk keje nti la charge..pas smpai umah,smbung charge tp xmasuk pun kuasa elektrik tu..ejas punya ejas,gerak punya gerak last2 t'perasan ada somtim y xkena ngn wayar charger tu..jom tgk pe y rusak kat charger henpon ck..

 ni charger sony ck y ori ye..dr dulu smpai skrg cuma guna y ni je..
skrg pun dh rmai guna sony..
pemeli ck pun dh rmai y guna sony..
so kalo blk kg,ck xbwk la charge pastu mula la b'rebut nk charge henpon
masing2..hahaha..

ni la kerusakkan y menimpa chager henpon ck..
korang rsa sbb pe jd cmtu??

ptg marin gak cr benda ni..
dh agak lam xguna usb ni utk transfer gmbr ke apa ke..
smpaikn dh lupa letak mne..
kena la sepahkan 1 bilik cr benda ni..
last2 jumpe lam beg keje lama..
fuhhhhh!!!!
nasib baik jumpe..
blh la charge sambung ke laptop..xtau la smpai bila nk guna benda ni..

oke la..ck rsa ngantuk sbnrnye ni..
padahal smlm dh tido awl..maybe byk sgt y nk difikirkn.
huhuhuhu..
daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


p/s:Selamat Hari Kenal Dunia utk 'dia' y sambut befday hr ni..tu pun kalo 'dia' jenguk blog ni la..hahaha..semoga pjg umur n dimurahkan rezeki (alaaaa asyik wish y sma je tiap2 thn,tiap2 org pun doakan cmtu kn..) nk tmbh lg??xpayah la..biar la doa tu hanya ore y tau oke..peace yo!!!!!

-SyaZiah2105-
12.32pm

21 January 2012

Megi Ketam vs Megi Goreng Di Relax Cafe

Assalamualaikum & selamat ptg..

adoiii la..(ptg2 cmni dh m'geluh)
ck selalu cmni..update entri lmbt..huhuhu..
maap la ye kekwn..xde mood nk update..pastu lak xde idea nk karangkn pe..
tetiba aje mati idea..ni sbb dh kurang m'baca la..
kalo selalu m'baca pasti idea tu dh m'curah2 bak air terjun..
hohohoho..

oke, ada la 2,3 minggu lps BFF ck ajak p mkn megi ketam..
keje ck ni asyik mkn je..
dh tu nk wat cmner kn..
kalo BFF ck ada kat KB, ni la rutin kami..
MAKAN...MAKAN..MAKAN..dan MAKAN lg..
hohohoho..

kali ni mkn Megi Ketam lak..
rsanye dh 3 kali ck p mkn kat sini..
dkt n sedap...
kat mane??tgk pic kat bawah ni..

Relax Cafe ni kat Jalan Pasir Pekan-Pasir Mas..
atau lbh spesifiknye Jalan Kutan..
kalo korang dr arah Jambatan Yahya Petra..
first roundbout,korang ambik kanan kiri..
then terus je..
kedai dia sebelah kanan pemandu..
so far,byk2 tmpat y ck p try mkn megi ketam,ni la tmpat y dpt
menambat ati ck..SEDAP!!!!

oleh sbb dh boring mkn megi ketam..
kali ni ck mintak megi goreng ngn air fresh oren..
uurrmmmm
megi goreng dia pun sedap gak..
serius mmg sedap..

ni megi goreng y ck punya..
alahai tetiba lak t'liur ni..
kuikuikui..

oke ni la rupa megi ketam kat kedai Relax Cafe Kutan..
serius mmg sedap..dia punya kuah tu mmg mantop!!!!
sape2 p'gemar megi ketam blh la p cuba kat situ..
kalo xtau katner blh tnya ck..

maap la..kali ni gmbr ck ngn megi kali ni xde ye..
mls nk ambik sbb dh byk kali p kedai tu..
so dh basi dh..
abg punya kedai tu pun dh knl ck..
hahahaha..

oke la..
setakat ni la dulu..xde idea dh nk m'garang..
maklum la msa bljr dulu kertas karangan pun cukup2 mkn je..
mne2 y t'liur nk mkn tu, so cpt2 la pegi ye..
dibuka setiap hr kecuali hr RABU dr jam 5ptg smpai 12mlm kut (ekceli xsure dia tutup kul brpa)..
para pengemar megi ketam...
ANDA HARUS CUBA KAT SINI..
daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

p/s:nk kna mtk royalti ni ngn abg punya kedai megi ketam sbb promote kedai dia kat blog ck..hahaha..mcm la blog ak ni pemes sgt..huahahaha..

-SyaZiah2105-
4.45pm

18 January 2012

PTPTN & BANK ISLAM MALAYSIA BERHAD

Assalamualaikum & selamat tghr semua..




wah!!!!gmbr logo PTPTN p'buka entri ck kali ni..ambik kau,bsr gedabak ck letak..hihihi..ekceli ck dh lama abis belajar..msa belajar dulu ambik loan ngn PTPTN sbb awrah papa xmampu nk tanggu p'blnjaan sepjg 3thn belajar kat Politeknik Kota Bharu (PKB)..tu pun nasib baik dpt kat Kelantan gak..sekurang2nye kos tu xde la besar sgt..kalo dpt smbung bljr jauh,lg la pusing fikirkn duit..

lps abis belajar,xsmpai sebulan ck dh keje..ala keje biasa2 je..gaji pun cukup2 mkn..nasib baik (ayat 'nasib baik' ada sokmo) dpt keje dkt ngn umah..jln kaki je p pat keje..save dh minyak kapcai ck.. lps 6bln abis belajar,smpai la surat suh byr blk PTPTN tu..siap ada senarai thn pertama byr berapa,thn kedua berapa dan seterusnye..ck bkn xnk byr tp lom ckup duit lg..gaji ciput je..ck ingt bila dh dpt keje goment nk la start byr..

oke 2 tahun kemudian..

bln 5 ck dpt keje lain (pat keje ck skrg la) dgn gaji 2kali ganda dr tmpat lma..tp terus usaha nk dptkn keje goment gak..ck masih degil lom byr2 gak lg PTPTN..dh hmpir 8bln ck keje kat sini,dh smpai seru utk ck byr PTPTN tu..so mulai bln ni di thn baru,ck dh start byr..sbnrnye sbb nk p Hadyai bln dpn..takut dop lps..hahaha..


tp apa motif sbnr y ck nk smpaikan kat sini adalah cara layanan sorg staff ppuan kat kaunter BIMB tu..lyanan dia oke mesra pelanggan suke senyum tp pengetahuan dia ttg cara p'bayaran,nk kemaskini, bank mne y blh byr, brpa komisen y dicaj kalo byr selain BIMB, cmner nk clear nama kite dr blacklist n byk gak la ck tnya tp semuanye xde jwpan y tepat..semuanye xtau..apa ni???kn BIMB ni y bekalkn pinjaman..patutnye semua staff kna la tau..sekurang2nye tau bank mne lg y blh byr n komisen y dia caj..ck kalo blh mls la nk p BIMB kat Jln Sultan Yahya Petra nuh..jauh gak la bg ck..kalo BSN blh byr n komisen y dia caj sma, ck nk p BSN ni je..dkt sikit ngn tmpat keje..time lunch blh g byr..

uurmmmm keciwa sunggu ck ngn staff ppuan kat kaunter BIMB tu..oke la,xnk ckp byk2 sbb sungguh keciwa..kite nk byr tp diorg lak wat xtau cmni..FRUST ck tau..huhuhu..oke fine tengkiu..

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

-SyaZiah2105-
1.01pm

15 January 2012

Sungai Kelantan Dah Melimpah

Assalamualaikum & selamat tghr..

hr ni cuaca di kota bharu(kb) mendung je..pg td ujan lebat sgt smpaikan ck kna skip
rutin harian ck iaitu b'lari2 ank selama stgh jam..

ptg smlm,ank sedara ck ajak p tgk air banjir..
ish budak ni,mcm la xpernah tgk air..
lam parit blkg umah pun ada..
hahahaha..
kuk!!kna ketuk ngn ank sedara..
oke la..oke la..p siap cpt!!!
sambar kunci motor terus p kat sini..(gmbr kat bwh tu)

 menara ni br je di bina dan dibuka kpd org awam..
tp msa ck p smlm,dia tutp semula sbb ada renovation sikit..
so tgk2 kat luar tu je la..xleh naik smpai atas..

 ni la Tambatan Di Raja..
pat y pames kalo air sungai melimpah..
sini la tempat tumpuan org ramai..
org cr mkn pun byk kat sini..rezeki..
sungai kelantan jd sgt2 luas..sayup mata memandang..
air lak laju whoooo..
tp ada gak la mamat tu syok main jet ski..
makin ramai org tgk,makin berani lak aksi2 y dia wat..
ck lak y takut tgk dia wat aksi2 mencabar..


huhuhu..
sori ye..nk gak pose..
blog ck,suke ati ck la nk letak ke x gmbr ck sndiri..hahaha..
just kidding oke..
gmbr ni utk kenangan2 je..

ck rsa cukup setakat ni je la dulu..nti kalo ada p'kembangan baru sal bnjir
ck update lg ye..
daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

-SyaZiah2105-
12.55pm

12 January 2012

Cuti2 With My BFF

assalamualaikum & selamat pg..

huhuhu..lmbt ckit ck update entri y ck p Terengganu 2 minggu lps..sori ye tawan2..rsanye entri ni agak pjg gak la..hope korang ada msa nk m'bacanye..last year ck ada 2 hr lg AL..tp last2 br ck ambik..tu pun ambik shr je sbb byk keje..so y 1 hr lg tu foward thn ni..(perghh nasibaik GM kasi foward lau x,burn cmtu je..hahaha..)

oke,29/12/11 (kamis) ck ambik cuti sbb ck ngn tawan2 (leya & ekin) dh plan nk p Terengganu..jln2 abiskan duit..hahahaha..ekceli ck pun mmg nk p sgt sana sbb dh lma xsmpai Terengganu..kitorg p ngn kete ekin,pastu gilir2 drive la..plan nk b'tolak kul6pg..kononnye nk solat subuh otw..kahkahkah..plan xleh ikut..last2 kul7 br turun umah..

lps ekin ambik ck, kami b'gerak g ambik leya pulak..mula la p'jalanan kami ke Terengganu..kami ambik jln pntai sbb best nk pecut..kihkihkih..time tu leya y drive..dkt2 kul10 kami dh smpai..msa otw tu,duk ckp2 nk mkn nasi dagang Terengganu..tp tnya y pakar (leya) dia ckp kalo kul10 tu belom tentu ada lg nasi dagang..oke dh smpai Batu Rakit..usha punya usha kedai,trun kete tnya..yeaaahhh suke sbb nasi dagang ada lg..

mls nk tulis byk2,takut korang mls nk bca so jom lyn gmbr n sedikit keterangan mengenai gmbr itu..cikidawwwww...

 ni la rupa nasi dagang Terengganu..lain dr nasi dagang Kelantan..

 kami kat kedai y masih ada nasi dagang..
kena isi perut dulu utk p jln2..
biasanye kul10 nasi dagang dh abis..
agaknye rezeki kami utk rsa nasi dagang Terengganu..

 singgah Pasar Payang jap..
tgk pe2 y ada..
pilih2 jgn xpilih...
ak mmg sedia menunggu korang memilih..

 ambik syarat utk buktikan y kami ke sini..hahaha..
pas pusing 1 Psar Payang..ck singgah la 1 kedai tu..
beli kain batik utk mami & mek..
pastu terus beli utk pkai nti ekin kawen..
ck ngn leya nk paki sama..hahah..
cuma gambr kain tu xsempat nk ambik..

 oke..skrg kami dh smpai ke Taman Tamadun Islam..
mula2 pikir 2x gak nk masuk ke x sbb kna byr tiket..mahal lak tu..
RM15..mahalkan..urrmmm
xpe la nk wat cmner kn..
last2 kami masuk gak sbb xtau bila lak blh smpai sini..

gmbr kat atas tu, monument Taj Mahal..xdpt smpai sana, tgk monument pun jd la..
sgt2 la chantek oke..

 nk jugak dia ambik ngn mercu tanda tu..hahaha..
ni la salah sorg BFF ck..

 ni monument Masjidil Harram kat Mekah..
dpt tgk gitu2 je..

 oke..nating tu say..

 ni monument Masjid y amat2 menarik perhatian ck..chantek sgt2..
korang p la tgk sendiri..
xrugi..

 korang rsa ni apa dia??
kubu??
kitorg pun mula2 ingt kubu gak..
ni masjid tau..unik kan..

 posing jap..

 posing take 2..

 ni la rupa monument MasjidilHarram td..
dinding dia lbh kurang cmni la..
nk2 sma dgn y sbnr..
tp ck xtau la sbb lom smpai lg..


 dh abis pusing..so dh nk tamatkan perjelajahan kami..

 singgah sini jap..
ekceli time ck smpai tu,mmg keadaan xm'izikan utk jln lbh lama..
tp nekad gak..
singgah jap je..
sbb ekin ckp waktu mlm masjid ni lg chantek..
so kami akn dgt lg mlm nti..

 b'henti teduh sementara tunggu ujan reda..
ni la gunanye tmpat duduk kat Taman Tamadun Islam..

 oke,lps mkn2 kat kedai sepupu leya..
kami b;gerak kt Pantai Batu Burok..
dh nk senja kami smpai sna..
snap la 2,3 keping gmbr..
gmbr penuh ada di fesbuk ye..

 kami b'3..
bersatu selamanye..
insyaallah semoga Allah pjgnkn persahabatan kami..

oke,dh mlm..
kami ke sini lg..
tunaikan solat jamak Magrib & Isyak..

kul10 mlm, kami b'gerak pulang..plan nk blk kul5 ptg lg tp fhm2 je la ye..tu pun xbyk tmpat y kami dpt p..Mezium Negeri Terengganu pun xsmpat nk masuk..

oke la,ck rsa setakat ni je la dulu entri ni..nk smbung wat keje lak..nti ck update entri annual dinner staff pat keje ck oke..daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

-SyaZiah2105-
11.18am

11 January 2012

GA Tahun Baru Cik Bambam!

assalamualaikum n selamat ptg..


cik bambam wat GA lg..so ck xnk lepaskn peluang ni utk dpt adiah y sgt2 chantek dr Sabah bah..y GA lps ck xde rezeki..so hope y ni ada la rezeki..maybe y kedua..dulu dh menang skali tp sygnye brg xsmpai2..blogger y wat GA tu kata dh pos..ni mesti kes posmen dengki ngn sy sbb tu xsmpai kat sy..

pesanan utk akak tu,xpe kak sy xmrh pun sbb brg tu xsmpai kat tgn sy..hihihi..(ish nape lak kat entri ni ck bgtau..hehehe..cik bambam,ni iklan je k..hahaha)

oke la sape2 nk join blh klik SINI ..sng je syarat2nye..

skrg ck tag 
1.CEMPAKA KUNING (sbb dipilih-sma nama gelaran..hehehe).
2.FIDA (sbb dipilih-dia mmg suke GA ni..)

"Aku Memilih Untuk Pergi"

Bagi aku saat yang menggembirakan adalah sewaktu memandang wajah dia yang berseri ceria apabila memandang wajah aku yang muncul apabila setahun sudah berlalu…

Tanpa ku duga,  saat itu bagai lenyap hanya dalam sekelip mata…, pabila sekilas senyuman pun tidak ku dapat gilapi, jauh sekali untuk kukecapi…

  • Bagi insan-insan yang dalam perlumbaan cinta, saat inilah yang ditakuti…saat apabila rasa cinta sudah tiada…

Jauh disudut hati aku mahu merasakan kasih darinya… tetapi, keceriaan itu rupa-rupanya bukan milik aku. Terasa seperti aku kehilangan sesuatu yang tidak pernah aku ada… bayangkan betapa pilunya rasa… cinta itu pun tidak pernah aku miliki… kini aku terlepas jauh pula untuk memilikinya.

Kadang terasa adakah aku begitu buruk untuk dia? Adakah aku ni tidak bisa memberi sepenuh kebahagiaan kepadanya?...

Aku selalu berdoa moga suatu hari nanti aku dapat melihat dia melompat kegembiraan apabila melihat aku setelah sekian lama tidak berjumpa…

Sedih…sedih sangat, menghadapai wajah tanpa cinta… aku tidak mahu itu… wajah tanpa rasa… tiada sinar….mendatar tanpa cahaya….  Bukan wajah sebegitu yang ku harapkan tetapi itulah yang aku dapati…wajah yang tidak menginginkan aku di situ…

  • Namun… aku pun tidak mahu dia berlakon suka, sedangkan hatinya pada yang lain… Jadi, tak apalah… biarlah kejujuran dari wajahnya yang tidak segembira mana melihat aku itu… aku simpan di dalam hati menjadi pemberi semangat untuk aku…
  • Kerana, aku memilih untuk pergi…pergi buat untuk kesekelian kali. Bukan aku menyerah kalah tetapi lebih baik begini… perit untuk aku terus mengharap bulan jatuh ke riba… sedangkan aku tahu jiwa bulan sudah mengambang disebelah sana.

… Mungkin inilah takdirnya…aku tidak mahu hanya menjadi pengubat rindu dikala kau sendu, dilaku senda kala kau bahagia… Ya, aku sayang kamu, tetapi memilih untuk pergi, kerana itu yang terbaik…

credit to:
Razzi Rahman @ Brother Love

-Syaziah2105-
12.53pm

09 January 2012

Ketika Aku Jatuh Hati

Kenapa dia ya Allah.. Kenapa perasaan ini untuk dia. Sedangkan dirinya?? Dimana dia tatkala saya memerlukan dirinya. Tahukah dia sekarang saya kurang sihat? Tahukah dia saya rindukan nasihat-nasihat dia, gurauan dia, dan pertanyaan2 dari dia..

Kini, "Awak dah makan, awak sihat hari ni, hari ni tak jadi babysitter ke" semua soalan ni, dah bertukar tuan. Kalau dulu, soalan2 tu dia yang selalu tanya. Setiap SMS yang masuk, saya pasti itu dia dan bertanyakan saya itu ini. Tapi kini, semua itu cuma kenangan, dan orang lain yang ditunggu, orang lain yang menjelma. Ya Allah Ya Rahman, seandainya ini ujian yang maha hebat buat diriku, aku mencuba sedaya upaya ku untuk melaluinya dengan penuh keredhaan.

Sekarang antara awak dan saya tinggal kenangan. Tapi, dalam kotak kecil hati saya, tetap segar tiap butir bicara yang awak sampaikan pada saya. Tentang kita, bakal ahli keluarga kita yang akan kita bina, bakal rumah kita, saya bakal jadi surirumah sepenuh masa dan awak bekerja, segala-galanya tentang kita. Walhal kita cuma merancang, dan segala-galanya telah ditetapkan dalam luh mafuz.

Awak kata awak ingat saya, tiap saat awak ingat saya, tapi kenapa awak mendiamkan diri dari saya. Seperti awak ingin jauhkan diri dari saya. Bila saya tanya kalau awak nak saya jauhkan diri, awak masih ingin saya jadi sahabat awak. Kelihatan I'm so stupid ok. Saya penat dengan permainan awak. Sekejap awak muncul, sekejap awak tenggelam. Dimana awak bila saya perlukan awak. Awak pentingkan diri sendiri. You are really selfish.

Semoga diriku masih kuat untuk menempuh dugaan dan cabaranMu yang lain ya Allah..



-SyaZiah2105-
1.13pm

05 January 2012

~Bertemu & Berpisah Kerana DIA~

Assalamualaikum & selamat ptg..


Pertemuan antara kita,
Tidak pernah dirancang,
Tetapi telah diatur kemas oleh Rabbul Jalil,
Yang mengetahui suara hati antara kita,
Yang mengimpikan kehadiran seorang insan,
Bergelar teman...

Walaupun bukan aku yang diharapkan,
Tetapi akulah yang hadir dalam hidupmu,
Mungkin kehadiranku tidak pernah dinanti,
Namun, Tiada walau secalit kekecewaan,
Apatah lagi kekesalan di hati ini,
Malah, Aku amat menghargai pertemuan ini,
Kerana dengannya,
Terjalinlah sebuah persahabatan...

Perpisahan...
ternyata amat menyakitkan,
Sering kali mengundang air mata,
Keindahan dan kebahagiaan yang kita nikmati bersama,
Bagaikan disentap pergi serta-merta,

Walaupun begitu, Ingatlah, sahabatku........,
Bertemu dan berpisahnya kita kerana Allah,
Oleh itu, Terimalah dengan penuh keredhaan...

Sekiranya ingatanmu singgah padaku,
Kirimlah sepotong doa tika itu,
Moga masih ada lagi pertemuan selepas ini,
Jika tidak di dunia fana ini,
Di Jannatul Firdaus yang kekal abadi...
Insya-Allah!!!


tag: "si dia y pernah hadir"


-SyaZiah2105-
1.55pm

04 January 2012

BERTUKAR!!!!!!

Asslamualaikum & selamat pg..

mulai dr smlm rutin idop ck kna berubah utk 12hr y akn dtg (lagi bagus kalo amalkn selalu)..so xde msa utk rht..pg2 seblom p keje, joging dulu buleh se'round' (dlm stgh jam pun cukup la)..blk keje,kna p joging lg..mlm2 lak p tranning kat jabatan bomba nuh..hope apa y ck wat ni akan m'dtgkan hasil y benar2 ck hrpkan..INSYAALLAH..doakn ck ye..

daaaaaaaaaaa..

-Syaziah2105-
11.45am

02 January 2012

Apa Tu TWITTER???

Assalamualaikum & selamat ptg...


TWITTER????skrg org dh giler ngn twitter lak??pg td msa duk belek2 hp ni,jumpe la 1 icon twitter..so ck skodeng la..korang tau pe tu twitter y sinonim ngn gambar burung biru y sgt2 kiut itu??pasti dh rmai y tau akan kegunaan benda ni..cuma ck ni je y msi t'gapai2 m'cari arah..hahahaha..


mmg seingt ck,ck pernah sign up laman sosial ni tp xtau nk guna so dia terus terbiar cam tu je..pg td rsa cam nk sign in je..sign in je,upa2nye bln julai 2010 lg ck buat bnda tu..hahahaha..sgt2 lma t'biar..so hr ni dh mula m'cari arah sikit demi sikit..


tadaaaaa...ni la hasil selepas di touch-up..
fuhhh!!!!nasib baik ingt lg username & password..lau x,lg la t'biar b'semak kat situ..cuma y m'jadi mslh ck, ck xtau cmner nk follow benda alah ni..ada gak la dgr2 artis2 b'tweet2..ck y buta kayu ni xtau nk watpe,so wat bodoh je la..dh mmg ck bodoh sal tweet2 ni..hihihihi..

lg satu,ada ke y nk follow ck..npknye ada gak la 2 org y sudi follow ck..tu pun mkn msa b'jam2 nk accept..sorry ye..ck buta kayu lg..byk y nk kna belajar..

so sape2 y rsa nk polow ck search je gna nama ni @khaziah_omar..bkn misha omar oke..kihkihkih..kalo sape2 y ada twitter pun blh tinggalkn nama anda n ck akak folow..best gak rsanye lyn twitter si burung biru ni..

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

-SyaZiah2105-
4.30pm

Carik Masa Untuk Pegi Tranning Di Jabatan BOMBA

assalamualaikum & Selamat pagi..


hr ni dh 2hb ke??wat2 tnya lak..cptnye msa b'lalu ditambah lak dgn keje y t'lampau byk..maklum la ujung2 thn ni,mcm2 accountant nk..hr ni ck ada ckit kelapangan utk m'skodeng blog (aik blog sndiri pun skodeng??) dan m'update sumting..

nenong..nenong..nenong...
dh xsmpai dua minggu lg tp apa2 preparation lom buat..alamak!!!!sibuk sesgt minggu ni..nasib baik la kat jabatan bomba tu blh p time mlm2..tp ujan2 ni dia bukak ke utk tranning??alaaa pe susah,p je la tnya kat pak guard kat situ..

alaaaa comeynye si kartun bomba ni..
maybe y girl tu sy kut..hehehe..
hope dlm sehr dua lg,ck blh p wat tranning..walaupun ujan,kite redah aje ujan itu..hehehehe..opsss nk tau nape ck nk p taranning kat Jabatan Bomba??sorry ye,ck xleh bgtau lg..nti next entry ck bgtau oke..tp ck rsa korang dh blh agak rsanye..peace yaw!!!!!


daaaaaaaaaaaaaaaaa..

-SyaZiah2105-
11.50am